вторник, 17 февруари 2009 г.

Пътепис за един уикенд в Барселона през Февруари...


 
 
ДЕН ПЪРВИ ..... и така дойде дългоочакваният ден... Петък, 13-ти, 2009 година…. София… около – 5 С…прехвърча сняг….Групата от шест души се отправи към Терминал 1 на софийското летище, който както може и когато може. Около 15,30 ч. местно време на по кафе набързо обмислихме или не дообмислихме планове и посоки в многомилионният град. Та както и да е. Заехме места в самолета и право към Барселона. Полет около 2 часа и 40 минути, кацане, топла връзка и ето, че сме там. На летище ЕЛ ПРАТ. Летището е голямо, подредено, с табели като за малоумни, където няма как да сгрешиш. Хората, включително обслужващ персонал и полиция – любезни, мили и насочващи заблудени туристи като нас, например. Температура – около 12-13 градуса. Та както и да е, взимаме билет Т 10, предварително проучен, че това е най-изгодният като цена за пътуващи с метро и влак. Набързо по цигара и влакът идва, точно на време, така както е изписано на таблото, нито минута по рано и нито минута по късно. Кеф. Къде ти в нашата мила Родина подобно нещо, друго си е да кибичиш като ненормален по спирки и спирчици и да тръпнеш в недоумение един или три автобуса ще се изсипят след 40, а можеби и 50 минути. Но да се върнем в Барселона. Местните влакове са RENFE - изключително чисти и поддържани, забележете – топли и със санитарен възел на всеки вагон. Пригодени за инвалиди и с карта на цялата мрежа на абсолютно всяка врата. Естествено и тук трябваше да питаме за посока, но хората и тук – любезни. Ех, кеф. На англо – испано – знаков език набързо разбрахме кой е следващия влак за прекачване и ето ни на пъпа на Барселона. Plaça de Catalunya.Огромен площад, заобиколен от още по огромни сгради. Самият площад е изпълнен фонтани, скулптури и градинки. Няма нужда да споменавам, че пейки и осветление има. Естествено като за петък вечер имаше доста хора – младежи насядали къде ли не, пеейки и забавлявайки се, пушейки, рисувайки по земята, смеещи се…Спокойни хора, в спокоен град, в петък вечер… Естествено всички на мига бяхме обгърнати в безгрижие и спокойствие, но избързахме да си настаним за да видим дали случайно и хостелът е това което беше показано в интернет. И познайте какво…. Ами по добре беше. Невероятно, но факт. В самият център на Барселона, в една тиха уличка на име Girona, има един Hostal Girona, където въпреки късното ни пристигане, стаите си стояха запазени за нас въпреки препълненият от туристи град. Любезният собственик отвори вратата усмихнат и приветлив:
 Hola! ¡Bienvenidos!
Набързо разгледахме стаите - кой, къде, какво. Човекът ни обясни къде да хапнем и къде не, къде да пийнем и къде не и се отправихме към сърцето на нощна Барселона.
Съвсем нормално беше първо да се подкрепим и се установихме в приличен тапас бар с местни деликатеси и сангрия. Е няма по-голямо удоволствие за туриста след дълъг ден на път да отпие глътка от това прекрасно, сладникаво, плодово вино и да хапне вкусно. Сангрията е червено вино, леко подсладено. Испанците го правят с vino tinto, захар, лимони, портокали и лед. Е нямам думи просто. Лека изстудена напитка с приятен плодов вкус, създаваща настроение. След приятната почивка решихме да направим леко кръгче на околните улици, където все още имаше отворени магазини и заведения за бързо и бавно хранене… Навсякъде кипи живот въпреки късния час. Млади и стари хора се разхождат по улиците – бавно и спокойно. Никой за никъде не бърза. Всички са спокойни. Няма да излъжа ако кажа, че в 1,30 през нощта семейства с бебенца се разхождаха по улиците…. Това е една типично испанска черта – всичко се прави по-късно… закусва се по-късно, обядва се и се вечеря по-късно и се остава навън до още по-късно ….но за жалост нашата група не беше настроена на този ритъм и се отправихме към топлите легла да отпуснем крак…..

Факти за Барселона:
• Барселона е столица на област Каталуния
• Барселона е вторият по големина град в Испания
• Население - над 1,616,000
• Местоположение – на средиземноморски бряг
• Летище ЕЛ ПРАТ е второто по големина в Испания
Следва продължение....

Няма коментари:

Публикуване на коментар