вторник, 9 юни 2009 г.

Пътепис за едно ДЪЛГО пътуване - част ІІІ

Ден трети

Отново ранно събуждане, кафе, закуска, колата и On the road again. Дестинация – Дубровник, Хърватска. Известно пътуване, минавайки през Тиват /който всъщност не е нищо особено въпреки, че е столица/ и сме в Котор.



Тук има една интересна подробност – хваща се ферибот за да се пресече залива и по този начин се спестяват стотина и нещо километра обиколка. Цената е само 4 Евро на човек. Опашка за ферито няма защото трафика е голям и през 10 минутки тръгва и идва нов. Тук за жалост не се задържахме, тъй като бързахме към перлата /иначе било красиво/. Отново път виещ се нагоре-надолу. Отново КПП. Отново безпроблемно преминаване. И постепенно пред очите ни изниква бездната на морската шир. Пътят върви по ръба на пропаст, а от другата страна се издигат високи скали. Слънчев ден, по небето има пухкави облаци и морската вода придобива зеленикав цвят. Ето го Дубровник. След известно лутане се отправяме към стария град. Красив. Много красив и доста по-голям като размери от Будва.



Стари сгради, стръмни улички на стъпала, отново сувенирни магазини и отново десетки ресторантчета, сгушени по тесните улички и примамващи с невероятен аромат туристите.





Всичко това е обградено от висока крепостна стена, НО лично на мен не ми направи кой знае какво впечатление тъй като количеството туристи и пътешественици изсипвани тук е огромно.





Вероятно просто трябва да се посети в не туристически сезон в по-ранен или по-късен час. С две думи великолепна архитектура, изключителна история, вкусна храна и тълпи от всякакви по народност туристи. Цените тук естествено са доста по-високи заради човекопотока, но си заслужава. След известна разходка, пица и напитка, решаваме, че по-добрия вариант /особено с малки деца/ е да се върнем за лек следобеден плаж в Будва. Ще се върнем тук друг път. Сувенири и кръгом. Хърватска бира /умопомрачителна/. КПП. Ферибот. Бански. Плаж. По това време на годината водата е ледена. На някои това обаче изобщо не им пречи. Игри на плажа,който е доста каменист, къпане, бира.




Душ. И отново на разходка. Карнавала продължава, но тази вечер е детската му част. Различни деца, от различни нации дефилират в карнавални костюми на елфи, дядо Коледа, пеперуди …. Музиката кънти и хората се разхождат, захвърлили всякакви мрачни мисли. Време за вечеря…и нощта се спуска …

Няма коментари:

Публикуване на коментар